Wageningen krijgt subsidieregister

Na herhaaldelijk aandringen door de VVD komt er eindelijk een betrouwbaar subsidieregister in Wageningen. Er komen twee lijsten, één voor de jaarlijks terugkerende subsidies en één voor de eenmalige subsidies.

Al in 2011 werd door de gemeenteraad een VVD Motie aangenomen om alle subsidies van de gemeente Wageningen openbaar maken en op internet plaatsen. Daarnaast werd een voorstel gesteund om de subsidieverordening verder te dereguleren en om het grote aantal verschillende soorten subsidies te verminderen. Raadslid Marc Kiel was in 2011 erg duidelijk: "Het subsidie-infuus van de gemeente moet minder vanzelfsprekend worden. Wageningen geeft jaarlijks duizenden euro’s aan subsidie aan een groot aantal instellingen. De burgers van Wageningen hebben er recht op te weten waar hun belastinggeld aan wordt besteed en of alle subsidies wel goed terechtkomen".

Ondanks de motie van de VVD leek het college van B&W de gevraagde transparantie weinig serieus te nemen. VVD raadslid Alexander Udink ten Cate: “Ik moest er elk jaar om vragen en kreeg dan een overzicht met dubbeltellingen, onduidelijke subsidies, verkeerde tenaamstellingen van ontvangers van subsidie en een overzichtsperiode die niet aansluit bij de begroting. Dat maakt de controlerende taak van de gemeenteraad lastig uitvoerbaar". De raad steunde in juni van dit jaar unaniem een motie van de VVD waarin het college werd opgeroepen om nu eindelijk echt eens werk te maken van de beloofde transparantie. In een brief heeft het college nu toegezegd dat het subsidieregister er eindelijk komt. Udink ten Cate is blij: "We krijgen eindelijk zicht op de besteding van overheidsgeld”.

Overzicht: