VVD wil dat gemeente stopt met spekken landelijke SP partijkas

VVD fractievoorzitter Marc Kiel heeft Burgemeester van Rumund opnieuw opgeroepen te stoppen met het storten van raadsvergoedingen in de landelijke partijkas van de Socialistische Partij.

Deze partij eist van haar volksvertegenwoordigers dat de raadsvergoeding moet worden overgemaakt op de rekening van de landelijke SP. De VVD vindt dit een ongewenste situatie en wil dat de gemeente Wageningen stopt met het spekken van de SP partijkas.

Na een oproep van de VVD in maart dit jaar weigerde Burgemeester van Rumund nog hiermee te stoppen. Omdat Minister Plasterk nu per brief aan de gemeente heeft laten weten dat meewerken aan de afdrachtregeling ongewenst is heeft de VVD gevraagd of het college nu wel bereid is hiermee te stoppen. Raadsleden worden door de afdrachtregeling financieel afhankelijk van de partij. Dat is in strijd met het uitgangspunt in het Nederlandse staatsrecht dat een volksvertegenwoordiger zonder last of ruggespraak moet kunnen functioneren. 

De afdrachtregeling is, naast subsidies, de belangrijkste inkomstenbron voor de SP. De Socialistische Partij heeft hierdoor miljoenen Euro’s in kas die vooral worden besteed aan marketingcampagnes voor bijvoorbeeld het Nationaal Zorgfonds. De VVD wil dat de gemeente Wageningen hier niet langer aan meewerkt.